A KINEZIOLÓGIA TÖRTÉNETI HÁTTERE

Kialakulása:
A 19. sz. végén Dr. David Palmer csontkovács modern alapokra fektette a kiropraktikát.
Az új ismereteket felhasználta munkásságában Dr. George Goodheart amerikai manuál szakember is.

Az 1960-as években betegeinél a görcsös fájdalmas izom helyett annak párját, az ernyedt izmot kezelte. Az energetikailag gyenge izom okozza a panaszokat. Az izmok párban dolgoznak, ha az egyik izom hosszabb ideje hipertónusos, akkor a másik atónussá válik. A görcsös, merev izom eltéríti eredeti állapotából azt a csontot, amelyikről ered, vagy amelyikhez tapad. Ez a kedvezőtlen fizikai minőség a testtartásban, mozgásban is látható, és lelki tartásunkról, belső életünkről képet ad. Ez a jelenség a kineziológia fiziológiai háttere.

Dr. Goodheart betegeinél a közérzetjavulás mellett kedvező hangulati és tudati változást is érzékelte. Ezek az eredmények azonban nem voltak tartósak. Ezért újabb és újabb eljárásokat dolgozott ki:
1964-ben az idegrendszer és az izomrendszer kölcsönhatására építve megalkotta az izomtesztelést, a kineziológia vizsgálódási módszerét. 1966-ban kezdte kidolgozni az izmok energetikai állapotát javító ún., megerősítő technikákat, Dr. Frank Chapmann és Dr. Terence Benett orvosok felfedezéseire támaszkodva. Gyógyító munkájában figyelembe vette az energiarendszer, a nyirokrendszer, a vérrendszer és a szervrendszer együttműködését, egymásra hatását.
A gerincfolyadék áramlása nagymértékben befolyásolja a koponyacsontok finom mozgását a varratoknál. 1969-től a koponyacsont korrekcióval fokozhatta betegei agyi tevékenységét.
1970-ben már alkalmazta a kínai orvoslásban használatos akupunktúrás, akupresszúrás pontokat is. Munkásságát egyre inkább áthatja a nyugati és keleti szellemiség. Ezzel új, holisztikus irányvonalat adott a testi-lelki tünetek kezelésében.
1974-ben ismeri fel a terápialokalizázió / TL / jelenségét, amikor a beteg a testén lévő pontokat, területeket maga érinti. Ezzel tovább finomította az izomtesztelés módszerét. 1976 óta dolgozik az állkapocsizület energetikai kiegyensúlyozásával. Ez az eljárás segíti a koponya környéki izmok ellazulását és azok funkcionális zavarainak megszüntetését. Az ezen a területen található, agy-felé futó idegpályák ingervezetése javul.
Dr. George Goodheart a 60-as és 70-es évek kutatómunkája során egy új tudományos ismeretrendszert hozott létre, melynek a kineziológia, a mozgástudomány nevet adta. Az őt körülvevő tudományos csoport tagja volt Dr. John F. Thie amerikai manuál szakember is, aki célul tűzte a kineziológia elméleti és gyakorlati anyagának minél szélesebb körben történő megismertetését. Tovább víve Dr.Goddheart munkásságát, újabb izomteszteket dolgozott ki.
1973-ban megjelentette Touch for Health (Gyógyító érintés) című könyvét, amelyben számos eljárás, korrekció, technika vált hozzáférhetővé nemcsak egészségügyi szakemberek számára is. A továbbterjesztés, a népszerűsítés világszerte tanfolyamokon valósul meg. Dr. Thie álma, hogy minden családban legyen egy kineziológus.
Ezáltal továbbra is, az orvosi gyakorlatban használatos Alkalmazott Kineziológia és a Touch for Health rendszer kettévált és külön-külön fejlődtek.
Ma már a kineziológia gyűjtőszóvá vált. 1964 óta számtalan irányzat jött létre, és még további újabb területeket hódít meg. Magyarországon legelterjedtebb a Three In One Concepts <(One Brain módszer), Touch for Health, Edu-K.

Közös minden kineziológiai ágban, hogy az izomtesztelést, mint biofeedbacket (visszacsatolás) használják az okok és a korrekciók megtalálására, és a kezelés eredményességének ellenőrzésére. Nem izomerőt tesztelünk, hanem annak neurológiai válaszait.

Az egyes kineziológiai szakágaknak önálló oktatóképzési rendjük van. A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma.

Dr. Paul E. Dennison (iskola pszichológus), az Edu-K megteremtője 1969-ben kezdte meg kutatásait, hogy új módszerekkel segítse tanítványait az olvasástanulásban. Az agy és a test közti interakciót hangsúlyozza. Megállapítása szerint, akkor fordulnak elő tanulási gátak, amikor az információ nem áramlik szabadon az agy különböző részei között. Dennison az Alkalmazott Kineziológiát is bevonta a tananyagába, majd miután megtanulta 1979-ben a Gyógyító érintést ( Touch for Health), az izomtesztet bevezette diákjaival a tanulás és rögzítés folyamatába. 1981-ben tartotta az első alap Edu-K tanfolyamát, a rá következő évben felfedezte és kifejlesztette a lateriális újraprogramozást. Némi módosítással Dennison több módszerét és korrekcióját is átvették más kineziológiai rendszerek.
Lateralitás: az a képesség, amely az agy egyik oldalát koordinálja a másikkal, különösen a középtájékon.
Laterális újraprogramozás: ez alatt azt értjük, hogy egy újraprogramozási eljárási folyamaton megy át az agy és a test. Ehhez egy sor keresztmozgás-kombinációt használnak. A mozgások integrálják az agyat, lehetővé teszik, hogy az információ szabadon áramoljon az érzékszervekből az emlékezetbe és vissza.
Copyright 2010 All rights reserved - TÁLTOSLÉPCSŐ - minden jog fenntartva.